Élőben néztem a halált Izlandon
2019. szeptember 11. írta: prominent

Élőben néztem a halált Izlandon

avagy az éghajlatváltozás következményei

img_20190709_182346.jpg

Véletlenül (vagy sorsszerűen?) érkezett a lehetőség, hogy a Tűz és Jég országába tegyek kirándulást. Amit láttam, az minden képzeletet felülmúlt.

Sokat hallani manapság a klímaváltozásról és következményeiről és mindezt legérzékletesebben Izlandon lehet tapasztalni. Tele vannak a hírek, hogy mennyire nem tud az ember a természettel együttélni.

img_20190706_142248.jpg

Izlandon megmutatták, lehet, sőt, kell is, csak éppen a világ nagyobbik fele erről valahogy nem akar tudomást szerezni. Ok, mármint Ok, a gleccser jelenkorunkban tűnt el. Miközben a bolygó tüdeje, Amazónia, lángol és pusztul… Nyomunkban jár a halál. És ebben semmi drámai sincsen.

img_20190709_171201_1.jpg

Alapjáraton reális embernek tartom magam, néhol pozitív szemlélettel, de a dolgok valóságát jobban szeretem. Túl sokáig voltunk elszigetelve, gondolok itt a szocializmusra. Ugyan harminc éve véget ért, azonban a hagyatéka máig érezhető. Ennek tudom be azt is, hogy annyira nem vesszük komolyan, mi zajlik tőlünk néhány ezer kilométerre, holott a hatásai minket is elérnek, rányomják bélyegüket mindennapjainkra.

img_20190716_151636.jpg

Izland maga egy csoda. Ez talán furcsának tűnhet a felvezető után, ám mégis így tudom leginkább érzékeltetni, milyen kettősséget éltem meg Izlandon. Néhány barátommal egy gyors infocsere után úgy határoztunk, elugrunk Izlandra és életünk kalandjára indulunk.

img_20190706_234616.jpg

Előzetesen pusztán egy turisztikai információs kiskönyvecskét olvastunk át, kijegyzeteltük a fontosabb látnivalókat és potom kétszáz euróért foglaltunk jegyet Keflavíkra, Izland egyetlen nemzetközi repterére.

img_20190712_235630.jpg

A szállást is bookoltuk, bár aztán sikerült egy helyi cseht találni, akihez néhány éjszakára becuccolhattunk. De amúgy simán van, hogy húsz euró/éjszaka áron lehet szállást foglalni. Bár nem tartózkodtunk sokat, mivel kocsit bérelve felkerekedtünk és tíz nap alatt 2701 kilométert tettünk meg. Éjjel nappal.

img_20190706_135122.jpg

A közlekedés eléggé egyhangú: vasúthálózat nincs, utakat is csak nagyvonalóan lehet annak nevezni az aprókavicsos és sokszor járhatatlan területeket. De nincs okom panaszra, elég jól lehet közlekedni, a partmentén meglehetősen járhatóak az utak, több mint a fele aszfaltozott. De erősen javallott a terepjáró, amivel bárhová el lehet jutni.

img_20190706_155848.jpg

Közben megmártóztunk egy termálvízű tóban, belevetettük magunkat a vadonba, gleccserek, gejzírek, megszilárdult lávatengereken jártunk szélben, hűvösben. Hamumezőben gázoltunk és szemügyre vettük a vulkáni salak által formált tájat. Miközben egyetlen percre – na, jó, lehet, annyira igen – nem ment le a nap. A hideg és a forróság – már amennyire ez ott lehetséges – váltakozott, és ahogyan a táj váltakozott, úgy váltakozott az elképzelésem is arról, milyen is a világ.

img_20190708_081207.jpg

Legalábbis más perspektívából sikerült szemügyre vennem. Birkák, kecskék, lundák és a természet végeláthatatlan mezeje – ezt adja Izland. A helyiek pedig ehhez alkalmazkodnak. Geotermikus energiával termelnek hőt és ezért olcsó, de az építészetük és az egész életvitelük nagyon ökos. Eggyé válnak a természettel a vikingek és kelták leszármazottai.

img_20190712_115443.jpg

Mondák és legendák keringenek, amiket természeti jelenségek és lények ihlettek. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy megkóstolva a bálnahúst – ami inkább egy elrontott resztelt májra emlékeztetett – könnyen megülheti a gyomrot a menü. Bár Izlandon leginkább halat esznek illetve tengeri herkentyűket.

img_20190712_183352.jpg

De elég erősen élnek a mondáknak, még kerülőutakat is képesek építeni, ha a fejükbe veszik, hogy egy-egy sziklában manók tanyáznak. Nyilván ez aztán abban is megmutatkozik, hogy az izlandiak rengeteget olvasnak. Olvasva egy statisztikát, Európára levetítve Izlandon kel el a legtöbb könyv. 

img_20190706_154440.jpg

Sok szempontból érdekes Izland. Tudomásom szerint elég belterjes ott a népesség, mivel egy jó ideig nem igazán jártak arra más népek. Amit meg is értek: messze van, és a túl sok vízesés riasztó lehet (ironikus megjegyzés). Nyilván ők ott úgy élnek, hogy amelyik háznak nincs saját vízesése, az nem is létezik, hehe. De nyilván a mobilitás elterjedésével rohamos növekedésnek indult a népesség. Bár kelet-közép európai szemmel nézve nincsenek igazán szemrevaló menyecskék arrafelé.

img_20190712_200724.jpg

De hát ízlések és pofonok. Kinek a pap, kinek a paplaci. Két évszázad alatt hatvanezerről háromszázezerre nőtt a lakosság száma, ami azért sokat elmond. Lehet, hogy a férjek odamenekültek asszonyaik és anyósaik elől és zabigyerekeket nemzettek? Nem tudni, bár az is elképzelhető, csupán néhány tenyészcsődör szórta szét, amit szét kellett. De elkalandoztam.

img_20190708_163732.jpg

Szóval Izlandon igazán pompás a természet, amit kellőképpen meg is lehet tekinteni. Szinte fura volt, hogy néhány – tényleg pár – kivételtől eltekintve minden bátran megtekinthető, közel lehet menni a forró vízforrások, vízesések, hegycsúcsok, szakadékok és lávafolyások, de még a szurdok széléhez is. Nincsenek figyelmeztető táblák vagy feliratok, se láncok, se korlátok.

img_20190711_224333.jpg

Nyilván úgy tartják, ekkora természeti közelségben élve senki eszébe se jutna levetnie magát a mélységbe. Érdekes lenne meglesni az öngyilkossági rátákat, bár kétlem, hogy aki ilyen helyen él vagy kirándul, az a halálra gondolna.

img_20190713_090844.jpg

Holott éppen a halál az, ami lépten-nyomon látható, kis túlzással, nyilván. A globális felmelegedés ugyanis leginkább éppen Izlandon mutatja meg magát. Szemmel láthatóan tűnnek el a gleccserek, egyiküknek még emléktáblát is állítottak. Durva belegondolni, hogy mit teszünk a bolygónkkal.

img_20190707_000426.jpg

És miért? Néhány percnyi kéjes létezésért. Bizonyára nem váltom meg a világot, mert nincs akkora befolyásom, de saját magam életében én is tehetek azért, hogy kisebb legyen az öko-lábnyomom. Ezen dolgozom.

img_20190707_171031.jpg

Mit mondjak még? Járva Izlandon az a benyomásom volt, mintha már mindent láttam volna, mintha minden helyére került volna bennem, és az, hogy saját szememmel láthattam, csak megerősített abban: nem hagyhatjuk, hogy végleg eltűnjön!

Folyt.köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://timonutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr9715066468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása